Elon Musk spune că un parazit cerebral îi obligă pe oameni să creeze inteligență artificială avansată
Elon Musk a publicat recent o teorie fascinantă, dar tulburătoare, despre modul în care un parazit cerebral ar putea forța toți oamenii să creeze inteligență artificială avansată.
CEO-ul Tesla răspundea la o poveste de la National Geographic, despre cum toxoplasmoza, un parazit comun întâlnit adesea la pisici, pare să provoace hienele să fie imprudente în jurul prădătorilor, cum ar fi leii. Într-un salt de logică uimitor și poate înfricoșător, Musk a sugerat că parazitul este, de fapt, motivul care îi determină pe oameni să creeze algoritmi de inteligență artificială avansată.
„Toxoplasmoza infectează șobolani, apoi pisici, apoi oameni care realizează videoclipuri cu pisici”, a scris Musk pe Twitter. „Inteligența artificială este ceva suprauman în materie de inteligență. Toxoplasmoza este adevăratul arbitru al destinului nostru”.
Elon Musk spune că avem paraziți în creier care ne duc spre pierzanie
La prima vedere, s-ar putea să pară doar un alt tweet memabil, cu care am ajuns să ne obișnuim, de la miliardarul și fondatorul SpaceX. Dar poate exista un adevăr, undeva.
Toxoplasmoza este un parazit unicelular care infectează de obicei șobolani și șoareci. Parazitul, cred oamenii de știință, afectează mintea rozătoarelor și îi determină să nu le mai fie frică în fața prădătorilor precum pisicile și oamenii. Acești șobolani, care au devenit curajoși, se vor apropia de pisici, vor fi mâncați și vor transmite parazitul pisicilor, care apoi îl vor transmite oamenilor – o relație simbiotică cu pisicile, în esență.
Dar afectează și oamenii? Poate. Studiile au sugerat că persoanele care sunt testate pozitiv pentru toxoplasmoză pot prezenta un comportament mai riscant, potrivit LiveScience.
De fapt, un studiu care a vizat aproape șase sute de persoane din Republica Cehă și 370 de persoane din Turcia a constatat că cei care s-au dovedit pozitivi la toxoplasmoză au fost, în general, mai susceptibili de a suferi un accident de mașină.
Până la urmă, totuși, este puțin probabil ca un parazit al creierului să determine oamenii să creeze algoritmi de inteligență artificială avansată. De asemenea, nu există dovezi că toxoplasmoza ne face să dorim să creăm proiecte avansate de informatică. Ca, mai apoi, să ne facă rău tot nouă, creatorilor.
Dar ne-ar putea determina să adoptăm un comportament mai riscant, cum ar fi investirea de miliarde într-o companie de mașini electrice, încercarea de a coloniza Marte sau încercarea de a controla întreaga piață a criptomonedelor prin postarea de tweet-uri meme. Sau de a face glume revoltătoare despre paraziți pe Twitter.